Home » About » Yoga

Yoga

Het woord “yoga” is afgeleid van het woord Yuj wat afkomstig is uit het Sanskriet (de klassieke taal van India) en betekent “verbinding”. Hiermee wordt bedoeld "het verbinden en in evenwicht brengen van lichaam en geest". Yoga zal ervoor zorgen dat onze lichaam en geest maar ook onze bewustwording, beter in balans komen.

Vooroordelen over yoga

Bij het woord Yoga denken veel mensen aan zweverigheid en lenig zijn. Echter zijn beide beweringen niet juist. Yoga is beslist niet zweverig (kom en ervaar het zelf tijdens onze retreat!) en om yoga te beoefenen hoef je zeker niet lenig te zijn. Yoga kan er daarentegen wel aan bijdragen dat je lichaam soepeler en leniger wordt.

Retreat_Time4You_Retreats_Yogadag

Waarom yoga

Het beoefenen van yoga wordt steeds populairder in ons land. En dat is heel begrijpelijk. Iedereen heeft het tegenwoordig “druk, druk, druk”. De hele dag zijn we bezig met van alles en nog wat, waardoor we steeds meer vanuit ons hoofd gaan leven. Door yoga te beoefenen maken we weer connectie met ons lichaam en zullen we meer vanuit ons hart gaan leven. Hoe heerlijk is dat! Als kind deden we niet anders.

Naarmate we ouder worden, zijn we ons steeds meer gaan gedragen zoals de maatschappij dat van ons verwacht. We rennen met de  "meute" mee van moment naar moment, vaak zonder even stil te staan bij wat we werkelijk voelen. Het is niet voor niets dat er steeds meer, ook jonge, mensen in een burn-out terechtkomen. Het beoefenen van yoga (en meditatie) zal meer rust en ontspanning brengen waardoor we alles beter kunnen relativeren om vanuit daar de juiste keuzes te maken.

Yoga_Retreat_Time4You_Retreats

Yoga en meditatie

Hiervoor noemde ik al even het woord “meditatie”. Yoga en meditatie zijn voor mij onlosmakelijk met elkaar verbonden. Door yoga en meditatie met elkaar te combineren zullen de positieve effecten van beiden nog meer worden versterkt. Daarbij is yoga een goede manier om het lichaam en de geest voor te bereiden op het mediteren.

Voordelen van Yoga

Met yoga wordt het lichaam sterker en flexibeler. Daarbij dagen de asana’s (yogahoudingen) ons uit om langere tijd in een lastige houding te blijven staan, zitten of liggen en ook nog goed door te blijven ademen. Grenzen worden opgezocht en verlegd, maar zeker niet overschreden. Yoga is daarom geschikt voor iedereen. Een ieder kan yoga beoefenen op zijn of haar eigen manier en binnen zijn of haar eigen grenzen. 

Door de uitdaging op de yogamat aan te gaan, zullen we merken dat we ook buiten de yogamat beter kunnen omgaan met stress en de uitdagingen op bv. het werk, in de sport of gewoon in ons privéleven. Iets wat we in de huidige maatschappij goed kunnen gebruiken.

Wil je zelf ervaren wat de voordelen van yoga zijn en wat deze voordelen voor jou kunnen betekenen? Dan is een retreat van Time4You de uitgelezen kans om hier kennis mee te maken.

Retreat_Yoga_Time4You_Retreats

Met yoga op zoek naar de beste versie van jezelf? Dat kan met een retreat van Time4You