Home » About » Meditatie

Wat houdt mediteren in?

Ik denk dat de quote van Jon Kabat-Zinn een goede omschrijving is van wat mediteren nou precies inhoudt.

“Meditatie is de enige bewuste en systematische menselijke activiteit waar het in de kern niet gaat om het verbeteren van jezelf of ergens anders te komen, maar wel simpelweg te realiseren waar je al bent”

Met andere woorden, meer leven in het “hier en nu”. We kunnen ons afvragen wat dat nou eigenlijk betekent, om in het hier en nu te leven. In het hier en nu leven houdt in dat we ons concentreren op het geen we op dat moment aan het doen zijn. We concentreren ons op het heden, het hier en nu, en niet op het verleden of de toekomst.

Retreat_Yogadag_Time4You_Retreats

Waarom mediteren?

Buiten dat meditatie zorgt voor een betere harmonie tussen lichaam en geest heeft mediteren nog veel meer voordelen, waaronder:

  • Rust in het hoofd
  • Minder stress en/of piekeren
  • Problemen beter kunnen overzien
  • Betere concentratie
  • Emotionele balans
  • Beter relativeringsvermogen
  • Meer controle over gedachten zonder er door overspoeld te raken

Na het volgen van een retreat zal je ervaren dat mediteren iets met je doet!

De geest tot rust brengen

Retreat_Time4You_Retreats_mediteren

Door de stroom aan gedachten die we de hele dag door hebben, komt onze geest nog maar zelden tot rust. We hebben gedachten over wat er is gebeurd, wat we hebben gezegd en wat we nog allemaal moeten doen en regelen. Dan hebben we het nog niet eens over het geen we willen bereiken in ons leven, de problemen waar we tegen aanlopen en de prikkels die we gedurende de hele dag te verwerken krijgen door onder andere mobiele telefoons en social media. Al met al staan we tegenwoordig dus altijd “aan”. Omdat onze geest geen rust meer krijgt, ontstaat er bij velen van ons stress en spanning, die vervolgens kunnen zorgen voor geestelijke en lichamelijke klachten.

Gelukkig zijn we ons er steeds meer van bewust dat we goed voor ons lichaam moeten zorgen. Steeds meer mensen houden zich bezig met goede voeding en bewegen of sporten vaker. Hiermee zorgen we er voor dat ons lichaam in een goede conditie blijft. Maar waarom zouden we dat dan ook niet doen voor onze geest, die minstens zo belangrijk is. Door regelmatig te mediteren, geven we onze geest de ruimte om even helemaal tot rust te komen. Hierdoor wordt onze geest gezonder en fitter waardoor we beter met spanningen in ons leven kunnen omgaan.

Retreat_Time4You_Retreats_yogadag

Het doel van mediteren

We doen dagelijks zoveel handelingen waar we niet meer bij nadenken maar die we op de automatische piloot doen. We nemen als voorbeeld het opstaan in de ochtend op een werkdag. We springen onder de douche, poetsen onze tanden, kleden ons aan, maken ontbijt om deze vervolgens te nuttigen, pakken onze spullen en vertrekken. Dit alles doen we vaak zonder dat we stil staan bij het geen waar we echt mee bezig zijn. Tijdens deze handelingen zijn we voornamelijk bezig met onze gedachten die altijd gaan over het verleden of de toekomst, herinneringen en/of verwachtingen. Met andere woorden, we leven niet in de realiteit dus niet in het “hier en nu”. Onze retreat is zeker geschikt voor mensen die al langer bekend zijn met mediteren. Voor mensen die nog niet bekend zijn met mediteren, is onze retreat een mooie mogelijkheid om hiermee kennis te maken.

Retreat_Time4You_Retreats_Amsterdam

Harmonie tussen lichaam en geest

Mediteren draait dus voornamelijk om het trainen van onze concentratie en het vermogen onze aandacht in het hier en nu te houden. Daarbij is het de kunst om onze gedachten en emoties te observeren, als wolken in de lucht die voorbij drijven. Tijdens het mediteren proberen we afstand te nemen van onze gedachtestroom waardoor er momenten van stilte in onze geest ontstaat. Vanuit deze stilte kunnen we rustig onze gedachten en emoties waarnemen zonder daarover te oordelen of het gevoel te hebben er iets mee te moeten doen. Als we op die manier naar onze gedachten kunnen kijken, zullen we ook beseffen dat we gedachten hebben maar dat we niet onze gedachten ‘zijn’. Dit besef zal ons leren om anders om te gaan met gedachten en emoties en zullen we merken dat er een betere harmonie ontstaat tussen lichaam en geest waardoor we lekkerder in onze vel komen te zitten.

Retreat_Time4You_Retreats_Amsterdam

Mediteren heeft zoveel voordelen......

Boek hier je retreat om te ontdekken wat mediteren voor jou kan betekenen!